Mer om kampsporter

MMA Fighter

Vad är egentligen kampsporter? Vi försöker reda ut begreppen.

Som tidigare sagt handlar Shooto Sweden om sport i allmänhet och kampsport i synnerhet. Här kan du läsa om mängder av sporter. Kanske får du upp ögonen för en speciell sport som du vill känna på. I vilket fall som helst så kommer du att lära dig mycket om olika sporter och kunskapen gör att det blir roligare att följa tävlingar i de olika sportgrenarna. Om man inte har en aning om reglerna i ishockey är det inte roligt att följa matcher i den sportgrenen, men när man börjar lära sig spelet och lära känna utövarna blir det så mycket roligare.

Vi börjar med att berätta lite mer om olika kampsporter. Dessa härstammar i stort sett uteslutande från Asien.

Kina

När vi talar om Kinesiska kampsporter är det för det mesta namn som Wushu och Kung Fu som kommer upp. Detta är samlingsbegrepp och här finns många olika skolor. Inom Wushun är kanske Sanshou den mest kända och inom Kung Fu Choy Gar och Hung gar. Dessa olika former av kampsport har utvecklats i olika delar av Kina och är därför snarlika men de har fått en geografiskt betingad variation.

Japan

Här kommer en lite förenklad uppdelning av de Japanska kampformerna:

Gendai budo är en form av Budo och hit hör bland annat Karate, Aikido, Judo och den fascinerande sporten Sumo

Det finns också en del kampsporter som innefattar hantering av svärd, spjut eller stavar och de kallas kort och gott Svärdsskolor. Hit hör till exempel Kashima shinto ryu och Mugai-ryū.

Även i Jujutsu används ibland vapen i olika former. I Kenjutsu använder man svärd och i Sojutsu hanterar man stavar.

Ninjutsu är en form av Japansk kampsport som blivit mycket känd för sin förenklade form Ninja. Ninjor känner vi alla till och barnen ser gärna Ninjor kämpa på Tv vare sig det är på ”riktigt” eller i tecknad form som Ninja Turtles. Ninja betyder egentligen ”dold person”. Man tror att denna kamp-teknik började utvecklas så tidigt som på 600-talet och det gör den till en av de äldsta kampsporterna i Japan.

Filippinerna

Det finns också några kampsporter som härstammar från Filippinderna och Arnis och Kali är två av dem. Den gren som kallas modern Arnis är en form av kombination mellan en del Filippinska sporter och även traditionell karate.

Korea

I Korea utvecklades den moderna och mycket spännande kampsporten Taekwondo. Den finns i många olika grenar och ITF Taekwondo tillsammans med WTF Taekwondo är två av dem. I Korea utvecklades också Hwarangdo och Hanmoodo som är två former av kampsporter som kanske inte är lika kända i Sverige.

Vad har vi då utvecklat för kampsporter i Sverige och övriga världen?

Det är många människor som ägnar sig åt kampsporter i olika form och nästan alltid tänker vi oss att dessa härstammar från Japan eller Kina. För det mesta är det så, men vi har några sporter här också som måste betraktas som kampsporter. Boxning och brottning har ju inte den form av lugn och koncentration som finns i till exempel Karate, Jujutsu eller Taekwondo men är ju ändå kampsporter. En kampsport är en kamp mellan två män eller kvinnor och det är just så boxning och brottning är.

Kickboxning är också en kampsport och den utvecklades i USA under slutet/mitten av 1900-talet. Det är mycket intressant att här har de olika kampsporterna kombinerats till att innefatta både boxningens hårda slag från händer och armar och budosporternas starka bensparkar.