Boxning som underhållning

Boxning

Boxning är som bekant en av världens äldsta former av sport och kamp. Det fanns med redan under de första Olympiska spelen långt bak i tiden i det antika Grekland. Boxning är på sitt sätt den ultimata måttstocken om två personer vill mäta sin styrka och förmåga att försvara sig själv handgripligen. Sporten kan tyckas vara våldsam, vilket den är. Men det finns ett reglemente som är till för att göra kampen så säker som möjligt – det är en idrottslig kamp – inte ett gatuslagsmål. 

Underhållning

Mycket tack vare detta så har boxning blivit en idrott som fått stort genomslag som en underhållningstillställning. Det är förvisso klart att det finns något i oss människor som tycker om kampen och eventuellt också någon slags instinkt om ’att se blod’. Det ser vi ju bakåt i människans historia att många underhållningscermonier innefattade våld. Se bara på torneringar och på gladiatorkamperna i det gamla romarriket.

BoxareÄkthet

Men vad man nu än tycker, så finns det en äkthet i boxning, en pirrande närvaro ungefär som att stå på kanten vid ett stup. Hur ska det gå egentligen? Det blir stor underhållning av det hela. Möjligen låter det dumt att jämföra boxning med Wrestling när jag nyss skrev att boxningen har en sån äkthet – Wrestling är ju en fejkidrott där det egentligen bara spelas teater. Men låt mig förklara. Även inom boxningen skapas karaktärer och påklistrade ansikten. Både för underhållningens skull och för att det kan vara en fördel gentemot sin motståndare att verka lite skrämmande och spritt språngande galen. Boxare har ofta smeknamn som tillkommit efter saker de gjort eller segrar de vunnit, där byggs en karaktär.

Så en del av anledningen till att boxning är så populärt är för den perfekta blandningen mellan kommersiell underhållning och en sport som känns äkta. Det är därför den drar så mycket publik både på arenorna och på tv. Det är även en guldgruva i titelmatchtider för spelbolag eftersom många är så engagerade i sina favoriter att de likväl som de lägger en stryktipsrad på lördagarna också vill oddsa en slant på seger.